Loading icon

Sedm míst k návštěvě na Zakynthosu

Tyrkysové moře, barevné květiny, bílé pláže, tajemné jeskyně a potápění s mořskými želvami. To vše a ještě více nabízí Zakynthos, třetí největší ostrov v Jónském moři. Článek shromáždil sedm míst, která by turisté při návštěvě Zakynthosu neměli minout.
Zkušení cestovatelé dávají přednost rezervaci hotelu v Řeku předem online, porovnání cen, hodnocení a recenzí. Například na Zakynthos si můžete zarezervovat The Lesante Luxury Hotel & Spa od 144 eur za noc.


1. Xigia - přírodní letovisko
Ucítíte vůni moře, než ho spatříte. Díky síře obsažené ve vodě se pláž Xigia proměnila v přírodní sirnou mořskou koupel. Cestou na severní část ostrova si můžete odpočinout na malé oblázkové pláži s typickou mléčnou mořskou vodou. Jen mějte na paměti, že se jedná o přírodní letovisko, teplota pramenů není nijak regulována, takže se připravte na teploty kolem 18°C.
2. Buchali - úžasná vyhlídka
Pod ruinami benátské pevnosti, na místě, kde se psala historie celého ostrova, se nachází vesnice Buchali, která láká návštěvníky svou jedinečnou polohou. Z tohoto místa se otevírá krásný výhled na hlavní město Zante a celý záliv. Pohled z hradeb benátské pevnosti nebo z terasy některé z tradičních taveren je opravdu impozantní. Kromě krásného výhledu je v Bouchali divadlo pod širým nebem, Námořní muzeum a kostel Agios Georgios Filicon.



3. Strofades – plovoucí ostrovy
Stamphani a o něco menší ostrov Arpia se svou nepatrnou výškou pouhých 10 metrů jako by plavaly na hladině moře při pohledu z dálky. Díky této optické iluzi se jim říká „plovoucí ostrovy“. Pouhá myšlenka, že nejhlubší mořský příkop ve Středozemním moři je jen pár minut odtud, však vyvolává husí kůži. Proláklina Inussa dosahuje neuvěřitelné hloubky – více než 4,5 km.
Pokud chcete klid a pohodu, plovoucí ostrovy jsou perfektní volbou. Poskytují ubytování bezpočtu ptáků a jen několika desítkám obyvatel opevněného byzantského kláštera sv. Dionýsa.

4. Marathonisi – domov obra Carriage
Ostrůvek Marathonisi, který se nachází na jihovýchodě ostrova Zakynthos, je oblíbený kvůli vzácné želvě obrovské – Caretta, která je na seznamu ohrožených druhů. Každý rok se jednotlivci hrnou na pláž poblíž Laganas, aby nakladli svá vejce, ale z přibližně tisíce přežije jen nepatrný počet. Lidé se snaží maximalizovat své šance na přežití, proto jsou v období rozmnožování přijímána zvláštní opatření. Některé úseky pláže jsou zakázány, veřejná doprava a umělé osvětlení jsou omezené. Můžete si také zaplavat s obry v Marathonis. Na Zemi je jen málo míst, kde se můžete potápět s želvami, které mohou dorůst až do velikosti jednoho metru a vážit impozantních 150 kilogramů. Kromě kočárů je zde šance najít i další zástupce podmořské říše: kraby, ježovky, medúzy nebo hvězdice, ojediněle i delfíny. Na Želví ostrov se dostanete lodí z nedalekých letovisek Agios Sostis nebo Laganas.


5. Navagio je nejfotografovanější pláž
Nenajdete jediný katalog cestovní kanceláře, který by neobsahoval nechvalně známý  Pláž Navagio. Mohutné útesy, bílý písek, azurové moře a rezavějící vrak lodi na písku vytvářejí dechberoucí scenérii, takže není překvapením, že je oblíbeným místem fotografů nejen na Zakynthosu, ale v celém Řecku. Před několika desítkami let však bylo vše jinak. Těžko se smířit s nedostatkem dramatického příběhu kolem ztroskotání, plného nelítostných pirátů a truhel zlata. Přitom se nejednalo přímo o pirátskou loď, ale o pašerácký člun, který na břehu ztroskotal až počátkem 80. let kvůli poruše motoru. Donedávna nejenže na pláži nebyly žádné potopené lodě, ale celá krajina pláže se změnila. Zpočátku byla tato oblast malou skalnatou pláží, která za svůj současný vzhled vděčí erozi a sesuvům půdy. Začal turisty těšit nejen svým vzhledem, ale i oázou klidu pro duši. Není však přístupný z pevniny. Pokud si chcete užít tuto přírodní krásu, budete se tam muset dostat po vodě. Můžete si také vzít vodní taxi z nedalekého města Purto Vromi nebo velké výletní lodě, které vyplouvají z přístavu v hlavním městě nebo Ag Nikolaos Volimon.

6. Modré jeskyně
Místo, kde se příroda opět ukázala z té nejlepší stránky. Vápencové útesy, svůdné tvary a hra světla, díky níž jeskyně hrají všemi odstíny modré. K průzkumu jeskynních systémů je nejlepší využít malé čluny z přístavu Ag Nikolos Volimon nebo z majáku na mysu Skinari. Na rozdíl od velkých výletních lodí, které vyplouvají z hlavního města, můžete do srdce jeskyní cestovat na malé lodi. Ideální čas na den – ráno, kdy je slunce za vámi a barvy v jeskyních jsou nejjasnější!

7. Volimes – vesnice zapomenutá časem
Jako v celém Řecku je historie Zakynthosu prosycena mytologií. Není divu, že bohové Apollón a Artemis podle teorií také rádi pobývali v takových krásách, jaké tento ostrov nabízí. I nyní je Zakynthos jedním z nejlepších míst k pobytu. Během své návštěvy nezapomeňte navštívit časem zapomenuté Volimes vesnice, která je známá především pro svá tradiční řemesla.Historie horské vesnice Volimes sahá až do 15. století, má více než tisíc obyvatel a je správním centrem okresu.Kromě místní lidové architektury dominují kostely s typickými kostely l zvonice (např. kostel g. Spirdonas), větrné mlýny dodávají krajině barvu. Vesnice se však stala známou pro své měkké sýry ("ladytyri"), výrobu krajek, tkaní a prodej tradičních zemědělských produktů.