Loading icon

Hét látnivaló Zakynthosban

Türkizkék tenger, színes virágok, fehér strandok, titokzatos barlangok és búvárkodás tengeri teknősökkel. Zakynthos, a Jón-tenger harmadik legnagyobb szigete mindezt és még sok minden mást kínál. A cikk hét olyan helyet gyűjtött össze, amelyeket a turisták nem hagyhatnak ki, amikor Zakynthosra látogatnak.
A tapasztalt utazók szívesebben foglalnak szállodát Görögországban előre online, összehasonlíthatják az árakat, értékeléseket és véleményeket. Például Zakynthosban a The Lesante Luxury Hotel & Spa éjszakánként 144 eurótól foglalható.

>


1. Xigia – természetes üdülőhely
Meg fogja érezni a tenger illatát, mielőtt meglátná. A vízben lévő kénnek köszönhetően Xigia strandja természetes kénes tengeri fürdővé változott. A sziget északi része felé vezető úton egy tipikus tejes tengervizű kis kavicsos strandon pihenhet. Ne feledje, hogy ez egy természetes üdülőhely, a források hőmérséklete semmilyen módon nem szabályozott, ezért készüljön fel a 18°C körüli hőmérsékletekre.
2. Buchali – csodálatos kilátó
Egy velencei erőd romjai alatt, azon a helyen, ahol az egész sziget történelmét írták, található Buchali falu, amely egyedülálló elhelyezkedésével vonzza a látogatókat. Innen gyönyörű kilátás nyílik Zante fővárosára és az egész öbölre. A kilátás a velencei erőd falairól vagy valamelyik hagyományos taverna teraszáról igazán lenyűgöző. A gyönyörű kilátás mellett Bouchaliban szabadtéri színház, a Tengerészeti Múzeum és az Agios Georgios Filicon templom is található.



3. Strofades – lebegő szigetek
Stamphani és a valamivel kisebb, mindössze 10 méteres Árpia-sziget messziről nézve úgy tűnik, hogy a tenger felszínén lebegnek. Ennek az optikai csalódásnak köszönhetően "úszó szigeteknek" nevezik őket. Már a puszta gondolat is libabőröst ad azonban, hogy a Földközi-tenger legmélyebb tengerárkája csak néhány percnyire van. Az Inussa mélyedés hihetetlen mélységet ér el – több mint 4,5 km-t.
Ha békére és csendre vágyik, az úszó szigetek a tökéletes választás. Számtalan madárnak és a megerősített bizánci Szent Dionüsziosz-kolostor néhány tucat lakójának biztosítanak szállást.

4. Marathonisi – a Carriage-óriás otthona
A Zakynthos délkeleti részén található Marathonisi szigetecske népszerű a ritka óriásteknős, a Caretta számára, amely a veszélyeztetett fajok listáján szerepel. Minden évben egyedek özönlenek a Laganas melletti tengerpartra, hogy lerakják petéiket, de körülbelül ezerből csak egy kis szám marad életben. Az emberek igyekeznek maximalizálni túlélési esélyeiket, ezért a szaporodási időszakban különleges intézkedéseket tesznek. A strand egyes szakaszai tilosak, a tömegközlekedés és a mesterséges világítás korlátozott. Marathonisban is lehet úszni az óriásokkal. Kevés olyan hely van a Földön, ahol búvárkodhat a teknősökkel, amelyek akár egy méteresre is megnőhetnek, és lenyűgözően 150 kilogrammot nyomnak. A hintókon kívül lehetőség nyílik a víz alatti birodalom más képviselőire is: rákok, tengeri sünök, medúza vagy tengeri csillag, ritka esetekben pedig delfinek is. A Teknős-sziget a közeli Agios Sostis vagy Laganas üdülőhelyeiről hajóval érhető el.


5. Navagio a legtöbbet fényképezett strand
Nem találsz egyetlen utazási iroda katalógusát sem, amely ne tartalmazná a hírhedt  Navagio strand. A hatalmas sziklák, a fehér homok, az azúrkék tenger és a homokon lévő rozsdásodó hajóroncs lélegzetelállító tájat varázsol, így nem meglepő, hogy nem csak Zakynthoson, hanem egész Görögországban is kedvelt hely a fotósok körében. Néhány évtizeddel ezelőtt azonban a dolgok másként működtek. Nehéz megbékélni azzal, hogy nincs drámai történet a hajótörés körül, tele könyörtelen kalózokkal és aranyládákkal. Eközben nem éppen egy kalózhajóról, hanem egy csempészhajóról van szó, amely csak az 1980-as évek elején tört tönkre a parton egy motorhiba miatt. Egészen a közelmúltig nemcsak elsüllyedt hajók nem voltak a parton, hanem az egész a strand tájképe megváltozott. Kezdetben a terület egy kis sziklás strand volt, amely jelenlegi megjelenését az eróziónak és a földcsuszamlásoknak köszönheti. Nemcsak a turistákat kezdte megörvendeztetni megjelenésével, hanem a lélek béke oázisa is. A szárazföldről azonban nem érhető el. Ha szeretné élvezni ezt a természeti szépséget, vízi úton kell eljutnia oda. A közeli Purto Vromi városból vízitaxival, vagy a főváros kikötőjéből vagy Ag Nikolaos Volimonból induló nagy sétahajókkal is szállhat.

6. Kék barlangok
Egy hely, ahol a természet ismét a legjobb oldaláról mutatta meg magát. Mészkősziklák, csábító formák és a fényjáték, amely a barlangokat a kék minden árnyalatával játszik. A barlangrendszerek felfedezéséhez a legjobb kis csónakokat használni Ag Nikolos Volimon kikötőjéből vagy a Skinari-fokon lévő világítótoronyból. A fővárosból induló nagy sétahajókkal ellentétben a barlangok szívébe kis csónakkal lehet utazni. Ideális idő nappal – reggel, amikor a nap mögötted van, és a barlangok színei a legfényesebbek!

7. Volimes – az idők által elfelejtett falu
Mint egész Görögországban, Zakynthos történelmét is áthatja a mitológia. Nem csoda, hogy az elméletek szerint Apollón és Artemisz istenek is szívesen tartózkodtak olyan szépségekben, amelyeket ez a sziget kínál. Zakynthos még most is az egyik legjobb tartózkodási hely. Látogatása során mindenképpen látogassa meg a rég elfeledett Volimes falu, amely ismert főként hagyományos mesterségei miatt.A több mint ezer lakosú Volimes hegyi falu története a 15. századra nyúlik vissza, és a kerület közigazgatási központja.A helyi népi építészet mellett a tipikus templomok dominálnak. l harangtornyok (pl. a g. Spirdonas), a szélmalmok színesítik a tájat. A falu azonban lágysajtjairól ("ladytyri"), csipkekészítéséről, szövéséről és hagyományos mezőgazdasági termékek árusításáról vált ismertté.