Loading icon

Επτά μέρη για επίσκεψη στη Ζάκυνθο

Τυρκουάζ θάλασσα, πολύχρωμα λουλούδια, λευκές παραλίες, μυστηριώδεις σπηλιές και καταδύσεις με θαλάσσιες χελώνες. Η Ζάκυνθος, το τρίτο μεγαλύτερο νησί του Ιονίου, προσφέρει όλα αυτά και πολλά άλλα. Το άρθρο συγκέντρωσε επτά μέρη που δεν πρέπει να χάσουν οι τουρίστες όταν επισκέπτονται τη Ζάκυνθο.
Οι έμπειροι ταξιδιώτες προτιμούν να κάνουν κράτηση ξενοδοχείου στην Ελλάδα εκ των προτέρων στο διαδίκτυο, να συγκρίνουν τιμές, αξιολογήσεις και κριτικές. Για παράδειγμα, στη Ζάκυνθο, μπορείτε να κάνετε κράτηση στο The Lesante Luxury Hotel & Spa από 144 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

>


1. Xigia - φυσικό θέρετρο
Θα μυρίσετε τη θάλασσα πριν τη δείτε. Χάρη στο θείο που περιέχεται στο νερό, η παραλία Ξυγιά έχει μετατραπεί σε ένα φυσικό θειούχο θαλάσσιο λουτρό. Στο δρόμο προς το βόρειο τμήμα του νησιού μπορείτε να χαλαρώσετε σε μια μικρή παραλία με βότσαλο με τυπικό γαλακτώδες θαλασσινό νερό. Απλώς έχετε κατά νου ότι πρόκειται για ένα φυσικό θέρετρο, η θερμοκρασία των πηγών δεν ρυθμίζεται με κανέναν τρόπο, επομένως να είστε προετοιμασμένοι για θερμοκρασίες γύρω στους 18°C.
2. Μπουχάλι - καταπληκτική θέα
Κάτω από τα ερείπια ενός ενετικού φρουρίου, στη θέση όπου γράφτηκε η ιστορία ολόκληρου του νησιού, βρίσκεται το χωριό Μπούχαλι, το οποίο προσελκύει επισκέπτες με τη μοναδική του τοποθεσία. Από αυτό το σημείο ανοίγεται μια όμορφη θέα της πρωτεύουσας της Ζακύνθου και ολόκληρου του κόλπου. Η θέα από τα τείχη του ενετικού φρουρίου ή από τη βεράντα μιας από τις παραδοσιακές ταβέρνες είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Εκτός από την όμορφη θέα, η Μπούχαλη διαθέτει ένα υπαίθριο θέατρο, το Ναυτικό Μουσείο και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Φιλικών.



3. Στροφάδες - πλωτά νησιά
Το Stamphani και το ελαφρώς μικρότερο νησί Arpia, με το μικροσκοπικό ύψος του μόλις 10 μέτρα, φαίνονται να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας όταν το δει κανείς από μακριά. Χάρη σε αυτή την οπτική ψευδαίσθηση, ονομάζονται «πλωτά νησιά». Ωστόσο, και μόνο η σκέψη ότι η βαθύτερη θαλάσσια τάφρος στη Μεσόγειο απέχει μόλις λίγα λεπτά προκαλεί ανατριχίλες. Η κατάθλιψη Inussa φτάνει σε απίστευτο βάθος - πάνω από 4,5 χλμ.
Αν θέλετε ηρεμία και ησυχία, τα πλωτά νησιά είναι η τέλεια επιλογή. Παρέχουν καταλύματα για αμέτρητα πουλιά και μόνο μερικές δεκάδες κατοίκους της οχυρωμένης βυζαντινής μονής του Αγίου Διονυσίου.

4. Μαραθονήσι - το σπίτι του γίγαντα Carriage
Το νησάκι Μαραθονήσι, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Ζακύνθου, είναι δημοφιλές για τη σπάνια γιγάντια χελώνα - Caretta, η οποία βρίσκεται στη λίστα των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Κάθε χρόνο, άτομα συρρέουν στην παραλία κοντά στον Λαγανά για να γεννήσουν τα αυγά τους, αλλά από τα χίλια περίπου, μόνο ένας μικρός αριθμός σώζεται. Οι άνθρωποι προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους, γι' αυτό λαμβάνονται ειδικά μέτρα κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Ορισμένα τμήματα της παραλίας απαγορεύονται, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ο τεχνητός φωτισμός είναι περιορισμένοι. Μπορείτε επίσης να κολυμπήσετε με τους γίγαντες στον Μαραθώνη. Υπάρχουν λίγα μέρη στη Γη όπου μπορείτε να βουτήξετε με χελώνες, οι οποίες μπορούν να φτάσουν το ένα μέτρο σε μέγεθος και να ζυγίζουν εντυπωσιακά 150 κιλά. Εκτός από τις άμαξες, υπάρχει η ευκαιρία να βρείτε και άλλους εκπροσώπους του υποβρύχιου βασιλείου: καβούρια, αχινούς, μέδουσες ή αστερίες και σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμη και δελφίνια. Το Turtle Island είναι προσβάσιμο με βάρκα από τα κοντινά θέρετρα του Αγίου Σώστη ή του Λαγανά.


5. Το Ναυάγιο είναι η πιο πολυφωτογραφημένη παραλία
Δεν θα βρείτε ούτε έναν κατάλογο ταξιδιωτικών πρακτορείων που να μην περιλαμβάνει το περίφημο  Παραλία Navagio . Τεράστιοι βράχοι, λευκή άμμος, γαλάζια θάλασσα και ένα σκουριασμένο ναυάγιο στην άμμο δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι ένα δημοφιλές σημείο για τους φωτογράφους όχι μόνο στη Ζάκυνθο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, πριν από μερικές δεκαετίες τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Είναι δύσκολο να συμβιβαστείς με την έλλειψη μιας δραματικής ιστορίας γύρω από το ναυάγιο, γεμάτη αδίστακτους πειρατές και σεντούκια από χρυσό. Εν τω μεταξύ, δεν επρόκειτο ακριβώς για πειρατικό πλοίο, αλλά για μια βάρκα λαθρέμπορων, που ναυάγησε στην ακτή μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1980 λόγω βλάβης του κινητήρα. Μέχρι πρόσφατα, όχι μόνο δεν υπήρχαν βυθισμένα πλοία στην παραλία, αλλά και ολόκληρη το τοπίο της παραλίας έχει αλλάξει. Αρχικά, η περιοχή ήταν μια μικρή βραχώδης παραλία, η οποία οφείλει τη σημερινή της όψη στη διάβρωση και τις κατολισθήσεις. Άρχισε όχι μόνο να ευχαριστεί τους τουρίστες με την εμφάνισή του, αλλά και μια όαση γαλήνης για την ψυχή. Ωστόσο, δεν είναι προσβάσιμο από την ηπειρωτική χώρα. Αν θέλετε να απολαύσετε αυτή τη φυσική ομορφιά, θα πρέπει να φτάσετε εκεί με νερό. Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα θαλάσσιο ταξί από την κοντινή πόλη Πύρτο Βρώμη ή μεγάλα κρουαζιερόπλοια που αναχωρούν από το λιμάνι της πρωτεύουσας ή τον Άγιο Νικόλαο Βολήμων.

6. Γαλάζιες σπηλιές
Ένα μέρος όπου η φύση φάνηκε για άλλη μια φορά από την καλύτερη πλευρά. Ασβεστολιθικοί βράχοι, σαγηνευτικά σχήματα και το παιχνίδι του φωτός που κάνει τις σπηλιές να παίζουν με όλες τις αποχρώσεις του μπλε. Για να εξερευνήσετε τα συστήματα των σπηλαίων, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μικρά σκάφη από το λιμάνι του Αγίου Νικολού Βολήμων ή από τον φάρο στο ακρωτήριο Σκινάρι. Σε αντίθεση με τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που αναχωρούν από την πρωτεύουσα, μπορείτε να ταξιδέψετε στην καρδιά των σπηλαίων με ένα μικρό σκάφος. Ιδανική ώρα για την ημέρα - το πρωί, όταν ο ήλιος είναι πίσω σας και τα χρώματα στις σπηλιές είναι τα πιο φωτεινά!

7. Βολίμες - ένα χωριό ξεχασμένο από τον χρόνο
Όπως σε όλη την Ελλάδα, η ιστορία της Ζακύνθου είναι βουτηγμένη στη μυθολογία. Δεν είναι περίεργο που και στους θεούς Απόλλωνα και Άρτεμη, σύμφωνα με θεωρίες, άρεσε να μένουν σε τέτοιες ομορφιές που προσφέρει αυτό το νησί. Ακόμα και τώρα, η Ζάκυνθος είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για διαμονή. Κατά την επίσκεψή σας σε αυτό, φροντίστε να επισκεφτείτε το ξεχασμένο από το χρόνο Volimes χωριό, το οποίο είναι γνωστό κυρίως για τις παραδοσιακές του βιοτεχνίες.Η ιστορία του ορεινού χωριού Βολίμες χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, έχει περισσότερους από χίλιους κατοίκους και είναι το διοικητικό κέντρο της συνοικίας.Εκτός από την τοπική δημοτική αρχιτεκτονική που κυριαρχούν οι εκκλησίες με τυπικά l καμπαναριά (π.χ. η εκκλησία του g. Σπυρδόνας), οι ανεμόμυλοι δίνουν χρώμα στο τοπίο. Ωστόσο, το χωριό έγινε γνωστό για τα μαλακά τυριά του («λαδυτύρι»), την κατασκευή δαντέλας, την ύφανση και την πώληση παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων.